Trivsel gennem deltagelse i fritidsklubbens fællesskaber


Overordnet fokus

I forskningsprojektet undersøger vi sammen med pædagoger, børn og forældre fritidsklubbers trivselsarbejde. Målet er at skabe praksisnær og systematisk viden om trivselsarbejde gennem børns deltagelse i fritidspædagogiske fællesskaber, med henblik på at kvalificere og styrke fritidsklubbernes samlede trivselsindsatser. Der mangler generelt viden om hvordan forskellige fællesskabsformer kommer i spil i det fritidspædagogiske trivselsarbejde og projektet fokuserer på betydningen af hhv. spontane fællesskaber, planlagte fællesskaber, børneinitierede fællesskaber og pædagoginitierede fællesskaber i forhold til deltagelse. Endelig er der brug for viden om hvorledes forældre og pædagoger samarbejder om børns trivsel i det fritidspædagogiske miljø med henblik på at styrke trivselsindsatser. Projektet er organiseret i tre sammenhængende delprojekter, hvor vi fokuserer på hhv. børneperspektiver, pædagogperspektiver og forældreperspektiver på trivsel gennem deltagelse i fællesskaber. Delprojekterne bidrager med viden ved at undersøge trivsel som et relationelt og situeret fænomen i den fritidspædagogiske praksis.

Særligt interessant for

Projektets viden er vigtig for pædagogisk personale i fritidsklubber og skoler, herunder pædagoger, lærere og ledere. Ligeledes er projektet relevant for pædagogstuderende på skole- og fritidsspecialiseringen, praktikvejledere, forvaltninger og kommunalpolitiske aktører, undervisere og forskere på professionshøjskoler og universiteter, politikere og ikke mindst forældre og børn, der har deres daglige gang i fritidsinstitutioner i Danmark.

Samarbejdspartnere

Projektet gennemføres i et samarbejde mellem VIA University College, Aalborg Universitet og fritidsklubber i Jylland. Projektet er forankret i forskningsprogrammet Hverdagsliv og Fritidspædagogik i VIA University College, hvor David Thore Gravesen er forskningsleder. Fra pædagoguddannelsen i Viborg deltager pædagogstuderende i empiriindsamling, empiriværksteder og analyse.

Fra praksis deltager to fritidsklubber fra Jylland som samarbejdspartnere. Både pædagoger, børn og forældre fra de to fritidsklubber deltager som informanter i projektet.

Endelig er der sammensat et advisoryboard for at sikre forskningsmæssig kvalitet, kritisk dialog og vidensflow. Advisoryboardet består af forskere, pædagoger og ledere fra fritidsklubber samt repræsentanter fra interesseorganisationer

Projektets forskere

  • David Thore Gravesen – VIA University College (Ph.d., Lektor og projektleder)
  • Noomi Matthiesen – Aalborg Universitet, institut for kommunikation og psykologi (Lektor)
  • Ph.d.-studerende, som ansættes på VIA University College, pædagoguddannelsen Viborg og indskrives på Aalborg Universitet, Institut for kommunikation og psykologi

Forventninger til projektet

Gennem deltagelse i projektet skabes forandringsprocesser i fritidsklubberne, der styrker trivsel gennem børnefællesskaber. Der vil løbende blive afholdt empiri-værksteder, hvor de deltagende pædagoger diskuterer empirien, for derigennem at udfolde analyserne yderligere. Disse empiri-værksteder vil også facilitere, at pædagogerne udvikler prøvehandlinger, som de kan anvende i deres hverdag, for derigennem at udvikle og styrke praksis.

Projektets fokus på trivsel, fællesskaber og fritidspædagogik forventes at have interesse blandt mange interessenter i det fritidspædagogiske felt og blandt faglige og politiske aktører der er involveret i børn og unges hverdagsliv og trivsel. Projektets resultater formidles bredt igennem diverse formater, herunder podcast, fag- og debatartikler, fagfællebedømte forskningsartikler, en ph.d.-afhandling og undervisning på pædagoguddannelsen og i forbindelse med efter- og videreuddannelse af fritidspædagoger. Hertil afholdes der fyraftensmøder for pædagoger, en afsluttende konference på VIA University College faciliteret af forskere og pædagoger, ligesom der holdes oplæg på NERA (nordisk forskningskonference) og WERA-IRN (international forskningskonference). Endelig udgives et videnskatalog med afsluttende anbefalinger.